Registruotis

Angliavandeniai ir jų lentelė

Angliavandeniai ir jų lentelė

Angliavandeniai - cheminės medžiagos, kurios aprūpina organizmą energija, tausoja baltymus ir riebalus, įeina į organizmo ląstelių sudėtį, skatina naudingų žarnų bakterijų augimą, kurios gamina kai kuriuos vitaminus, reikalingus kalcio ir fosforo absorbacijai, todėl angliavandeniai turi sudaryti 55-62 % paros davinio energijos vertės.

Angliavandeniai skirstomi į tris dideles grupes:
1. Monosacharidai. Tai yra paprasčiausios sudėties angliavandeniai, kurie dažniausiai yra tirpūs vandenyje, bespalviai, kristalinės formos. Gamtoje labiausiai paplitę monosacharidaiyra gliukozė, fruktozė, galaktozė, ir. t.t.
2. Disacharidai. Tai angliavandenių molekulės, susidedančios iš dviejų monosacharidų. Disacharidai: Sacharozė, Maltozė, Celiobiozė, Laktozė, Galaktozė.
3. Polisacharidai. Jie netirpsta vandenyje ir nėra saldūs. Gamtoje labiausiai paplitę polisacharidai yra šie: krakmolas, glikogenas, celiuliozė ir chitinas.

Mes angliavandenių suvartojame kur kas daugiau negu kitų maistinių medžiagų (baltymų, riebalų), nes jų gausu mūsų kasdieniniame maisto racione esančiuose produktuose. Angliavandenių perteklius dažniausiai virsta riebalais ir kaupiasi riebaliniame sluoksnyje. Vienas gramas angliavandenių turi 4 kalorijas.

Maisto produktai,turintys daugiausia angliavandenių:

[table id=4 /]