Registruotis

Baltymai ir baltymų lentelė

Baltymai ir baltymų lentelė

Baltymai - viena svarbiausių maistinių medžiagų, įeinanti į plaukų, kaulų, odos sudėtį,jie slopina kenksmingų medžiagų poveikį organizme, reikalinga sudaryti gyvybiškai svarbias struktūras, tokias kaip raumenų skaidulas.

Baltymų gausu neriebioje varškėje, gyvūnų mėsoje, vištienoj (I ir II kategorijos), daugumoje žuvų, sojoj, žirniuose, pupelėse, graikiniuose ir lazdynų riešutuose. Gyvulinės kilmės baltymai aprūpina organizmą visomis būtinomis aminorūgštimis, todėl vadinami visaverčiais. Augalinės kilmės baltymai neturi visų reikiamų aminorūgščių, jie yra nevisaverčiai. Aminorūgščių perteklius yra suskaidomas ir tampa energijos šaltiniu.

Per didelis baltymų suvartojimas kenkia organizmui, nes padidėja alergijų pavojus, pasunkėja kepenų, inkstų veikla, sąnariuose gali kauptis druskos. Vienas gramas baltymas turi 4 kalorijas.

Maisto produktai, turintys daugiausia baltymų:

[table id=5 /]