Registruotis

Kalorijos ir kalorijų lentelė

Kalorijos ir kalorijų lentelė

Kalorijos (cal) yra nesisteminis energijos matavimo vienetas, lygus 4,184 J (džaulio). 1 kalorija atitinka energiją, kurios reikia, norint vieno gramo vandens temperatūrą pakelti 1 laipsniu Celsijaus. Terminą sukūrė prancūzas Nikolas Clement, 1824 m.

Maisto energetinė vertė

Maiste esančių kalorijų kiekis nurodo, kiek potencialios energijos yra tame produkte.

Maisto medžiaga ir kalorijos viename grame

Angliavandeniai 4 kcal
Baltymai 4 kcal
Riebalai 9 kcal
Alkoholis 7 kcal

Baltymų kalorija nesiskiria nuo riebalų kalorijos – jos tėra paprasčiausi energijos vienetai. Maistas sudarytas iš šių trijų sudedamųjų dalių. Taigi, jei žinote, kiek gramų baltymų, riebalų bei angliavandenių yra tam tikrame maisto produkte, lengvai galima apskaičiuoti, kiek jis turi kilokalorijų.

Virškinant maistą žarnyne baltymai skaidomi iki aminorūgščių, angliavandeniai - iki monosacharidų (gliukozė, fruktozė ir kiti), riebalus - iki riebalų rūgščių ir glicerolio. Kraujotakos dėka šios molekulės yra išnešiojamos po ląsteles, kuriose jos arba absorbuojamos, arba siunčiamos toliau, galutinėms metabolizmo stadijoms, kuriose jos reaguoja su deguonimi, kad išskirtų energiją. Mūsų organizmas „sudegina“ kalorijas metabolinių procesų metu, kai fermentai angliavandenius, riebalus, baltymus suskaldo iki anglies dvideginio ir vandens. Skaidant baltymus (aminorūgštis) dar pasigamino azotingų atliekų - šlapalo ir šiek tiek šlapimo rūgšties.

Kalorijų poreikis

Žmogaus organizmui reikalingas energijos kiekis priklauso nuo ūgio, svorio, amžiaus, lyties, aktyvumo lygio bei kitų faktorių. Jei suvartojama daugiau ar mažiau kalorijų, nei reikia, priaugama arba numetama svorio. 7000 kilokalorijų perteklius bus sukauptas kaip vienas kilogramas riebalų. Riebalų kaupimas yra organizmo energijos taupymo būdas. Priešingai, jei sudeginama 7000 kilokalorijų daugiau, nei gaunama, (daugiau judėdami ar mažiau valgydami), vieną kilogramą sukauptų riebalų organizmas pavers energija, kad kompensuotų susidariusį energijos deficitą.

Vidutinio aktyvumo suaugęs žmogus 55-65 proc. kalorijų turėtų gauti iš angliavandenių, 20-25 proc. - iš baltymų ir tik 10-25 proc. - iš riebalų.

Kalorijų lentelė - skaičiuoklė

Čia pateikiama kalorijų lentelė yra orientacinio pobūdžio. Realus kiekis kalorijų įvairiuose produktuose gali keistis priklausomai nuo produktų kokybės, rūšies, konkrečių patiekalų sudedamųjų dalų, paruošimo būdo, naudojamų prieskonių, produktų proporcijų ir t.t. Lentelės duomenys surinkti iš įvairių šaltinių.