Registruotis

Kokio maisto šildyti nerekomenduotina?

Kokio maisto šildyti nerekomenduotina?

@ Shutterstock

 

Nors specialistai dažnai pabrėžia namie gaminto maisto naudą, jie taip pat įspėja, kad šildomas daug kartų jis gali ir pakenkti jūsų sveikatai.
 
Mirtinai pavojingi gali būti net šviežiai paruošti patiekalai. Dietologai sutinka, kad užkeptas, troškintas ar garuose virtas maistas sveikatai daug naudingesnis už keptą, todėl keptais kotletais, muštiniais ir kitais panašiais patiekalais piktnaudžiauti nederėtų – geriau juos palikti šventėms, o įprastomis dienomis gaminti sveikiau.
 
Piktnaudžiavimas keptu maistu gali išprovokuoti rimtas skrandžio, kepenų problemas, sutrikdyti inkstų veiklą ir net tapti onkologinių ligų priežastimi, be to, tokio maisto negalima šildyti keptuvėje, kurioje jis buvo ruoštas.
 
Priežastis ta, kad pakartotinai šildant riebalus išsiskiria toksiški komponentai, kurie labai kenkia sveikatai. Ne ką mažiau kenksminga ir ant grotelių kepta mėsa – ypač, jeigu ji apskrudinama.
 
Specialistų teigimu, būtent apskrudusi plutelė ir provokuoja daugelį sveikatos problemų. Kepant viršutiniame mėsos sluoksnyje susidaro vienas iš stipriausių kancerogenų – akrilamidas. Kuo stipriau sukepa mėsa, tuo daugiau šio kancerogeno jūsų lėkštėje. Beje, išsiskiria jis ir kepant čeburekus, kepsnelius, pyragėlius ir t.t. Tokio maisto geriau atsisakyti visai, o jei kepate šašlykus ar kepsnius – plutelę geriau nupjauti, nesvarbu, kokia skani ji jums atrodytų.